Resepi

Campuran Pis dengan Ayam

150g (1cawan) kacang pis segar
60g(1/4 cawan) daging ayam ,di potong dadu
125ml(1/2cawan)susu penuh krim
10g (1sudu makan)tepung
30g (2 sudu makan) mentega
Garam dan lada sulah secukup rasa

Cara memasak:
  1. Cairkan mentega didalam periuk.Masukkan tepung dan gaul sebati selama 1minit.
  2. Dengan perlahan,masukkan telur dan kacau sentiasa supaya tidak membentuk ketulan.
  3. masukkan garam ,lada sulah dan rempah yang disukai.
  4. Masak sehingga kuah menjadi pekat.
  5. Masukkan ayam dan masak sehingga lembut
  6. Masukkan kacang pis,kacau dan masak sehingga pis masak sepenuhnya
  7. Hidangkan sebagai ssajian utama atau dimakan bersama roti gandum penuh.

Cadangan
Untuk kanak kanak kecil,hancurkan kacang pis dengan garpu sebelum dihidangkan.

Comments

Popular Posts