Resepi
Campuran Pis dengan Ayam
150g (1cawan) kacang pis segar
60g(1/4 cawan) daging ayam ,di potong dadu
125ml(1/2cawan)susu penuh krim
10g (1sudu makan)tepung
30g (2 sudu makan) mentega
Garam dan lada sulah secukup rasa
Cara memasak:
Cadangan
Untuk kanak kanak kecil,hancurkan kacang pis dengan garpu sebelum dihidangkan.
150g (1cawan) kacang pis segar
60g(1/4 cawan) daging ayam ,di potong dadu
125ml(1/2cawan)susu penuh krim
10g (1sudu makan)tepung
30g (2 sudu makan) mentega
Garam dan lada sulah secukup rasa
Cara memasak:
- Cairkan mentega didalam periuk.Masukkan tepung dan gaul sebati selama 1minit.
- Dengan perlahan,masukkan telur dan kacau sentiasa supaya tidak membentuk ketulan.
- masukkan garam ,lada sulah dan rempah yang disukai.
- Masak sehingga kuah menjadi pekat.
- Masukkan ayam dan masak sehingga lembut
- Masukkan kacang pis,kacau dan masak sehingga pis masak sepenuhnya
- Hidangkan sebagai ssajian utama atau dimakan bersama roti gandum penuh.
Cadangan
Untuk kanak kanak kecil,hancurkan kacang pis dengan garpu sebelum dihidangkan.
Comments
Post a Comment